divendres, 6 de juny del 2014

Context geogràfic

Distribució al planeta:
Les badies les podem trobar a qualsevol lloc del món. Aquí a Catalunya tenim diverses badies, entre les quals destaquen la badia de Palma i la badia d'Alcúdia a les Illes Balears, la badia d'Altea i la badia d'Alacant al País Valencià. També hi poden destacar diferents badies a qualsevol continent, ja sigui a l'Àfrica, Amèrica, Àsia, Europa i Oceania.

 Els ports són molt populars aquí a Catalunya, i estan distribuits per tot el món, sobretot als països més rics i envoltats d'aigua, com en el cas d'Espanya o d'Itàlia. Es poden classificar segons l'origen, per la ubicació o per la seva funció.

 Els fiords, en general estan situats a costes muntanyoses occidentals (obertes cap a ponent) més enllà dels 48° de latitud a l'hemisferi nord i dels 42° al sud. Podem trobar fiords a les costes de: Noruega, Islàndia, Grenlàndia, Dinamarca, oest d'Escòcia, sud-oest de l'illa sud de Nova Zelanda, oest de l'Amèrica del Nord, des del sud de la Colúmbia Britànica fins a Alaska, oest de Terranova i al sud de Xile.


Ports de la Mediterrània 

A la costa de Catalunya hi han els següents ports: Puerto de Mataró, Base Náutica Illa del Fluvià, Canals de Santa Margarida, CN Ampolla, CN Cambrils, Club Nàutic Costa Brava, CN Aiguablava, CN Cala Canyelles, CN Cases d'Alcanar, CN Colera, CN de Coma-Ruga, CN l'Ametlla de Mar, CN l'Escala, CN L´Estartit, CN Llafranc, CN Port de la Selva, CN Salou, CN Sant Carles de la Ràpita, CN Sant Jordi D'Alfama, Marina Badalona, Marina Empuriabrava, Marina Palamós, Port Balís, Port Blanes, Port Calafat, Port d'Arenys, Port d'aiguadolç, Port d´Aro, Port de l'Hospitalet, Port de Llançà, Port de Portbou, Port de Premià, Port de Vilanova, Port El Masnou, Port Fòrum, Port Garraf, Port Ginesta, Port Olímpic, Port Roda de Barà, Port Roses, Port Sant Feliu de Guixols, Port Segur de Calafell, Port Tarraco, Port Torredembarra, Marina Port Vell, Puerto Deportivo de Tarragona, Reial Club Marítim de Barcelona i Sant Carles Marina.


Badies diferents per continents

Àfrica:
 Badia d'Alger a Algèria, badia de Tànger al Marroc, badia d'Agadir al Marroc, badia de la Taula a Sud-Àfrica i False Bay en Sud-Àfrica.

Amèrica:
Vista de Rio de Janeiro de la Badia de Guanabara, badia de Cochinos a Cuba, badia de Hudson al Canadà, badia James al Canadà, badia dels Chaleurs al Canadà, badia de Fundy al Canadà, badia d'Ungava al Canadà, badia de Monterrey als Estats Units, badia de San Francisco als Estats Units, badia de Todos os Santos al Brasil, badia de Guanabara al Brasil i badia de Santa Marta a Colòmbia.

Àsia
Badia de Halong al Vietnam i la badia de Tòquio al Japó.

Europa:
La badia de Nàpols, amb el Vesuvi al fons, badia de Nàpols a Itàlia, badia de Lübeck a Alemanya, badia de Saint-Brieuc a França, badia de Douarnenez a França, badia d'Audierne a França, badia de Somme a França, badia del Mont Saint-Michel, a França, badia dels Àngels a França i la Lyme Bay al Regne Unit.

Oceania:
Gran Badia Australiana, Botany Bay a Austràlia i la badia de Port Phillip que es troba a Austràlia


Abast geogràfic dels fiords
En general estan situats a costes muntanyoses occidentals (obertes cap a ponent) més enllà dels 48° de latitud a l'hemisferi nord i dels 42° al sud. Podem trobar fiords a les costes de:
Noruega, Islàndia, Grenlàndia, Dinamarca, oest d'Escòcia (on són anomenats sea lochs), sud-oest de l'illa sud de Nova Zelanda, oest de l'Amèrica del Nord, des del sud de la Colúmbia Britànica fins a Alaska, oest de Terranova i sud de Xile.

Atolons
Un atol és un tipus d'escull de corall.
Es tracta d'una estructura de corall que es troba als oceans tropicals i consisteix en uns esculls coral·lins que encerclen una llacuna interior d'aigua salada amb illes o bancs de sorra o sense.
Els atols són comuns als mars tropicals de l'oceà Pacífic i de l'Índic.



Fiord (Imatge treta de gogle).
Enllaç de la imatge: http://goo.gl/o4SGKp



Badia (Imatge treta de google).
Enllaç de la imatge: http://goo.gl/kCZh91



Port (Imatge treta de google).
Enllaç de la imatge: http://goo.gl/aVFXay


Conclusió: En qualsevol lloc del món on hi hagi costa i mar podem trobar aquestes tres coses (badies, ports i fiords) i l'exemple més clar el tenim aquí a Espanya, on hi ha costa, el mar mediterrani, i per tant tenim la possibilitat de gaudir d'aquests llocs relacionats amb l'aigua de ben a prop.

Bibliografia: He trobat tota la informació a les següents pàgines:
www.viquipèdia.com
http://goo.gl/HRAvdD

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada